Kuchnia kaszubska jest w przeciwieństwie do konkurencji bardzo charakterystyczna. Lokalizacja geograficzna i jej uwarunkowania wyróżniają wiele kulinarnych podzespołów tego wspaniałego regionu: nadmorski, jeziorny, borowicki itp. Odzwierciedleniem tych terenów zwłaszcza nadmorskiego są przede wszystkim potrawy z ryb morskich, a w szczególności można wyróżnić śledzie, jesiotry, flądry czy też znane nam doskonale łososie. Na terenach jeziornych do dziś najczęściej jadane są węgorze, sandacze, szczupaki i okonie. Jak dawniej tak i teraz ryby stanowią podstawę jadłospisu Kaszubów. Na kaszubskich stołach nigdy nie brakuje zupy rybnej, gotowanej na wywarze z okoni, kotletów mielonych z ryb, szczupaka w śmietanie czy też śledzi po kaszubsku.
Nieodłącznymi produktami, wykorzystywanymi w kuchni kaszubskiej, są owoce oraz grzyby zbierane w pobliskich lasach. Nie mało jest również terenów bagiennych , które obfitują w nieznaną smakowo jeszcze dla wszystkich- żurawinę. Zawiera ona mnóstwo witamin oraz przeciwutleniaczy. Spożywanie tego owocu zapobiega wielu chorobom układu moczowego. Dlatego też kiedyś zastępowała ona lekarstwa, które były trudnodostępne. Kaszubskie lasy bogate są również w jagody oraz bardzo pożądane kurki i podgrzybki. Spośród owoców znana jest również najsmaczniejsza ze wszystkich odmian truskawka kaszubska-ach szkoda, że sezon truskawkowy nie trwa dłużej!
Gospodynie kaszubskie były i do tej pory są znakomitymi kucharkami. Spod ich rąk wychodzą dania charakteryzujące się ostrością, barwą i doskonałym doborem pozostałych przypraw. Najczęściej same zajmowały się chowem drobiu i bydła, a pobliski handel był nieznaczny. Kuchnia kaszubska jest absolutnie doskonała jeśli chodzi o potrawy z gęsiny, która w połączeniu z żurawiną należy do dań popisowych. Przygotowywana jest z niej tzw. okrasa-surową gęś tnie się na drobne kawałki, układa się ją w glinianych garnkach i zasypuje solą. Okrasa wykorzystywana jest do zup lub na chleb. Jeśli chodzi o kurczaka podawany on był z białym sosem słodko-kwaśnym z dodatkiem słodkich rodzynek. Ta potrawa do dziś pojawia się na polskich stołach.
Nie tylko wytrawnie, ale i na słodko! Ciasta i desery są smakowitą odskocznią od głównych potraw rybnych, którymi mogą poszczycić się Kaszubi. Słynne ruchanki- smakują niebywale lepiej niż się nazywają. Placki z ciasta drożdżowego smażone na rozgrzanej płycie dziś są serwowane często na Jarmarku Wdzydzkim we Wdzydzach Kiszewskich.